Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας στην πύελο που απαντάται μόνο στους άνδρες. Εάν ο προστάτης διογκωθεί, μπορεί να ασκήσει πίεση στην ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως δυσκολία στην ούρηση.
Η TURP συνιστάται συχνά όταν η διόγκωση του προστάτη προκαλεί ενοχλητικά συμπτώματα και δεν ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική αγωγή.
Για πολλά χρόνια, η διουρηθρική εκτομή του προστατικού αδενώματος με μονοπολική ηλεκτροκαυτηρίαση (M-TURP) αποτελεί το χρυσό πρότυπο χειρουργικής θεραπείας λόγω της αποτελεσματικότητάς της και των ανθεκτικών αποτελεσμάτων της σε βάθος χρόνου, αλλά το προφίλ ασφαλείας της δεν είναι ιδανικό. Η μετεγχειρητική αιμορραγία, η κατακράτηση θρόμβων αίματος και οι στενώσεις της ουρήθρας είναι μερικές από τις πιθανές επιπλοκές. Η υπονατριαιμία και το σύνδρομο TUR σχετίζονται με την χρήση διαλύματος γλυκίνης για τη διάταση της ουροδόχου κύστης κατά τη διάρκεια της μονοπολικής προστατεκτομής . Ο παρατεταμένος χρόνος εκτομής καθιστά τους ασθενείς ευάλωτους σε ηλεκτρολυτικές διαταραχές και, για λόγους ασφαλείας, προστάτες μεγαλύτεροι από 80-100 mL αποκλείονται από την επαρκή θεραπεία με M-TURP σε μία μόνο συνεδρία [10, 11].
Έχουν αναπτυχθεί διάφορες συσκευές και τεχνικές για να ξεπεραστούν αυτοί οι περιορισμοί της M-TURP και η διπολική εκτομή του προστάτη (B-TURP) είναι μία από αυτές. Η μέθοδος αυτή που έχει επικρατήσει ως θεραπεία εκλογης της ΚΥΠ για προστάτες μέσου μεγέθους (30-80 cc) , χρησιμοποιεί φυσιολογικό ορό 0,9%, ως υγρό έκπλυσης, το οποίο έχει το πλεονέκτημα ότι εξαλείφει τον κίνδυνο του συνδρόμου TUR. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η απορρόφηση του φυσιολογικού ορού από το αγγειακό σύστημα του προστάτη είναι κλινικά ασήμαντη. Η διπολική συσκευή θεωρείται επίσης ότι έχει βέλτιστη αιμοστατική δράση ελαχιστοποιώντας τη μετεγχειρητική αιμορραγία.
Η επέμβαση πραγματοποιείται με τη χρήση ενός εργαλείου που ονομάζεται ρεζεκτοσκόπιο το οποίο μπαίνει στην ουρήθρα υπό άμεση όραση και φτάνει μέχρι τον προστάτη τον οποίο και κόβει. Το χειρουργείο πραγματοποιείται υπό γενική ή ραχιαία αναισθησία. Μετά το χειρουργείο τοποθετείται ουρηθρικός καθετήρας ο οποίος αφαιρείται μετά από 2-3 ημέρες. Συνήθως, ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο την επόμενη μέρα και να επανέλθει για την δοκιμασία αφαίρεσης.