Η εύκαμπτη κυστεοσκόπηση είναι μια διαδικασία που πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία και επιτρέπει στον ουρολόγο να εξετάσει το εσωτερικό της ουροδόχου κύστης και την ουρήθρα χρησιμοποιώντας έναν λεπτό εύκαμπτο σωλήνα με μια μικροσκοπική κάμερα. 

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Ενδείξεις για την διενέργεια κυστεοσκόπησης αποτελούν η διερεύνηση της αιματουρίας, ο αποκλεισμός παθολογικών ευρημάτων όπως η ουρολιθίαση ή οι όγκοι στην κύστη καθώς και η μετεγχειρητική παρακολούθηση ασθενών μετά από διουρηθρική επέμβαση αφαίρεσης καρκίνου κύστης. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα αφαίρεσης η αλλαγής ενός stent που έχει τοποθετηθεί στον ουρητήρα του ασθενούς.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ

Ένα τοπικό αναισθητικό σε μορφή τζελ ενίεται στην ουρήθρα για να γίνει η εξέταση όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη. Αυτό μπορεί να συνδέεται με μερικά δευτερόλεπτα ήπιας δυσφορίας.

Το εύκαμπτο κυστεοσκόπιο εισάγεται στην ουρήθρα  και διέρχεται στην ουροδόχο κύστη.
Μόλις το κυστεοσκόπιο τοποθετηθεί στη θέση του, η ουροδόχος κύστη σας θα αδειάσει και θα γεμίσει εν μέρει με αποστειρωμένο φυσιολογικό ορό. 
Αυτό επιτρέπει στον γιατρό να επιθεωρήσει πλήρως όλο το εσωτερικό της ουροδόχου κύστης. Συνήθως χορηγείται μία δόση προφυλακτικού αντιβιοτικού κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Η διαδικασία συνήθως δεν διαρκεί περισσότερο από 15 λεπτά για να ολοκληρωθεί.
Μόλις ο γιατρός ολοκληρώσει την εξέταση, το κυστεοσκόπιο θα αφαιρεθεί απαλά.
Τα ευρήματα της εξέτασης συζητούνται με τον ασθενή αμέσως μετά το πέρας της εξέτασης.

Δεν απαιτείται περαιτέρω νοσηλεία και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του.

ΠΡΙΝ - ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ

Ο ασθενής πρέπει να έχει ουρήσει πριν υποβληθεί σε εύκαμπτη κυστεοσκόπηση, καθώς και να έχει ενημερώσει τον ουρολόγο του για το ιατρικό του ιστορικό καθώς και την φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει.

Μετά την εξέταση ο ασθενής ενθαρρύνεται να λαμβάνει επαρκή υγρά για μερικές ημέρες ώστε να ξεπλυθεί καλά το ουροποιητικό και να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης αιματουρίας η λοίμωξης.

ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΥΚΑΜΠΤΗΣ-ΑΚΑΜΠΤΗΣ ΚΥΣΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗΣ

Η άκαμπτη κυστεοσκόπηση γίνεται με τη χρήση εργαλείων που είναι μεγαλύτερα (17.5-21 fr σε σχέση με 14 fr στην εύκαμπτη), άκαμπτα και μεταλλικά, και ως εκ τούτου είναι ιδιαίτερα επώδυνη κατά τη διάρκεια της διέλευσης από την προστατική μοίρα της ουρήθρας. Ως εκ τούτου κατά τη γνώμη μου πρέπει να πραγματοποιείται μόνο σε περιβάλλον νοσοκομείου υπό μέθη, ιδίως όταν πρόκειται για άνδρα ασθενή.