Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη κακοήθεια της ουροποιητικής οδού μετά τον καρκίνο του προστάτη. Είναι 3 φορές συχνότερος στους άνδρες και εμφανίζεται συνήθως σε ηλικία μεγαλύτερη των 55 ετών.
Το κάπνισμα είναι ο σημαντικότερος προδιαθεσικός παράγοντας, καθώς οι καπνιστές έχουν τριπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου σε σχέση με τους μη καπνιστές.
Το κυρίαρχο σύμπτωμα της νόσου είναι η ανώδυνη μακροσκοπική αιματουρία, η παρουσία δηλαδή αίματος στα ούρα του ασθενούς.
Ο καρκίνος της κύστης είναι ένας κλινικά σημαντικός καρκίνος, που έχει την τάση να υποτροπιάζει ή / και να εξελίσσεται. Για το λόγο αυτό η πρώιμη διάγνωση και η έγκαιρη θεραπεία είναι πολύ σημαντικές για τον έλεγχο της νόσου
3 στους 4 ασθενείς κατά την αρχικά διάγνωχη παρουσιάζουν νόσο περιορισμένη στα επιφανειακά τοιχώματα της κύστης (pTa / T1). Η έγκαιρη ανίχνευση σε αρχικό στάδιο (πριν η νόσος γίνει διηθητική ή επεκταθεί εκτός της κύστης) είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Η σημαντικότερη εξέταση είναι η κυστεοσκόπηση η οποία θα αναδείξει τη βλάβη, τη θέση της, το μέγεθος, τον αριθμό και τη σχέση της με σημαντικές ανατομικές δομές. Η αξονική τομογραφία έχει θέση στη διερεύνηση της αιματουρίας όταν η νόσος εντοπίζεται κοντά στα ουρητηρικά στόμια αφού θα δώσει πληροφορίες για την εμπλοκή του ανώτερου ουροποιητικού .Στη διαγνωστική φαρέτρα μας, βρίσκεται επίσης η κυτταρολογική εξέταση ούρων, καθώς και ο υπερηχογραφικός έλεγχος που χρησιμοποιούνται τόσο στη διάγνωση όσο και στην παρακολούθηση μετά την αρχική θεραπεία.
Η αρχική αντιμετώπιση του όγκου της κύστης είναι η διουρηθρική εκτομή. Στόχος της επέμβασης είναι η εξαίρεση του όγκου σε υγιή όρια και ικανοποιητικό βάθος προκειμένου να σταδιοποιηθεί τοπικά η νόσος, πράγμα που αποτελεί το πιο σημαντικό αρχικό βήμα ώστε να διαχωρίσουμε τους όγκους σε επιφανειακούς, όπου η διουρηθρική εκτομή είναι θεραπευτική, και σε διηθητικούς (διήθηση του μυικού χιτώνα) όπου η ενδεδειγμένη θεραπεία συνήθως είναι η ριζική κυστεκτομή.