Η λειτουργία της ουροδόχου κύστης περιλαμβάνει την αποθήκευση και την περιοδική αποβολή των ούρων και ελέγχεται από το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Η χωρητικότητα της ουροδόχου κύστης είναι για έναν υγιή νέο ενήλικα άνδρα περίπου 350-400ml και για μια υγιή νέα ενήλικη γυναίκα 400-450ml. Μ’ έναν μέσο όρο ημερήσιας παραγωγής ούρων 70-100ml/h, τα μεσοδιαστήματα μεταξύ των ουρήσεων είναι διάρκειας 4-6 ωρών.
Ο λειτουργικός έλεγχος ούρησης περιλαμβάνει:
- Ιστορικό
- Κλινική εξέταση
- Υπερηχογράφημα προστάτη, κύστεως (προ-μετά ούρηση)
- Διενέργεια ουροροομέτρησης
Στο ιατρικό ιστορικό του ασθενούς πρέπει να περιλαμβάνονται:
- Περιγραφή των συμπτωμάτων (τύπος, διάρκεια, επίπτωση στην ποιότητα ζωής)
- Τυχόν συνυπάρχουσα σεξουαλική δυσλειτουργία
- Προηγηθείς εργαστηριακός ή/και απεικονιστικός έλεγχος
- Ιστορικό χειρουργείων η/και ακτινοθεραπείας
- Τρόπος ζωής
- φαρμακευτική αγωγή (αν λαμβάνει)
Την τελευταία δεκαετία αναπτύχθηκε πλήθος έγκυρων ερωτηματολογίων με σκοπό την εκτίμηση της ούρησης. Τα ερωτηματολόγια αυτά καταγράφουν με προτυποποιημένο τρόπο τα συμπτώματα και αξιολογούν, ποιοτικά και ποσοτικά, παραμέτρους όπως η σοβαρότητά τους, ο βαθμός ενόχλησης από αυτά, η ποιότητα ζωής των ασθενών κ.ά.
Τα περισσότερο χρησιμοποιούμενα ερωτηματολόγια είναι:
IPSS: Αξιολογεί τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του κατώτερου ουροποιητικού και τα κατηγοριοποιεί ανάλογα με το σκόπ σε ήπια, μέτρια η σοβαρά.
ICIQ-SF: Αξιολογεί τη βαρύτητα των συμπτωμάτων με έμφαση στην ακράτεια ούρων.
Κατά την κλινική εξέταση, επισκοπούνται και ψηλαφούνται τα έξω γεννητικά όργανα του ασθενούς και η κοιλιακή χώρα και διενεργείται δακτυλική εξέταση του προστάτη. Στις γυναίκες, μπορεί κατά περίπτωση να χρειαστεί να γίνει γυναικολογική εξέταση.
Στη συνέχεια γίνεται υπερηχογραφικός έλεγχος των νεφρών, ουροδόχου κύστης και προστάτη, καθώς και μέτρηση τυχόν υπολείμματος ούρων μετά την ούρηση.
Η ουροομετρία είναι μια μη επεμβατική, ανώδυνη εξέταση, γίνεται στο ιατρείο και ουσιαστικά πρόκειται για μια ούρηση σε ένα ειδικό μηχάνημα που καταγράφει τη ροή των ούρων. Η εξέταση διαρκεί μερικά λεπτά και συνδυάζεται συνήθως με μέτρηση του υπολείμματος των ούρων υπερηχογραφικά. Καταγράφεται ο αποβαλλόμενος όγκος ούρων στη μονάδα του χρόνου με τη μορφή μιας καμπύλης.
Σημεία αξιολόγησεις αποτελούν η μέγιστη και μέση ροή ούρων, η διάρκεια της ούρησης, ο χρόνος επίτευξης της μέγιστης ροής και η μορφή της καμπύλης ούρησης. Μπορεί επίσης να δώσει πληροφορίες για τη λειτουργική χωρητικότητα της κύστης. Για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της ουροομετρίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν νομογράμματα όπως του Sirosky και του Liverpool.
Σε διάφορες περιπτώσεις όπου από τις παραπάνω εξετάσεις δεν μπορεί να τεθεί ασφαλής διάγνωση, όπως και σε διερεύνηση συμπτωμάτων που εμπλέκεται νευρολογική νόσος( νευρογενής κύστη), ο Ουρολόγος μπορεί να προχωρήσει σε διενέργεια ουροδυναμικού ελέγχου.
Ο ουροδυναμικός έλεγχος είναι η μόνη αντικειμενική εξέταση ελέγχου της λειτουργίας του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Κατά τη διάρκεια του ουροδυναμικού ελέγχου πραγματοποιείται συνεχής καταγραφή και μεταφορά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή παραμέτρων όπως η ενδοκοιλιακή και ενδοκυστική πίεση, η χωρητικότητα της κύστης, και εμμέσως η πίεση του εξωστήρα της κύστης. Η εξέταση για να θεωρηθεί αξιόπιστη πρέπει να γίνεται από Ουρολόγο με εμπειρία στη διενέργεια και ερμηνεία της Ουροδυναμικής.
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ